RAVIPELAAMISEN MUUTOS JA RAVIURHEILUN MAHDOLLISUUDET

Osallistuin maanantaina 9.3. Forssan raviradan strategiaseminaariin yhtenä alustuspuheenvuoron pitäjistä. Esitykseni tarkoituksena oli kuvata rahapelaamisessa ja hevoskilpailuissa tapahtuvaa kehitystä ja sen vaikutusta Suomen raviurheilun tulevaisuuteen. Tässä on puheenvuoroni pääsisältö vielä auki kirjoitettuna.

Kulutustrendit & rahapelaaminen

Rahapelaaminen ja raviurheilun seuraaminen ovat osa normaalia kulutuskäyttäytymistä. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää, minkälaisia yleisiä muutoksia ihmisten kulutustrendeissä on tapahtumassa. Kuluttajien käyttäytymisen megatrendejä on aika paljon ja olen poiminut niistä kolme, joilla on varmasti paljon vaikutusta myös alamme kehitykseen.

Digitalisaatio on muuttanut ihmisten kulutuskäyttäytymistä jo paljon ja tulee muuttamaan sitä yhä enemmän. Asiointi on siirtynyt verkkoon ja erityisesti mobiilikanavaan. Tämän kehityksen seurauksena kilpailu on kiristynyt merkittävästi. Aiemmin fyysisellä sijainnilla oli suuri merkitys kulutukseen, mutta nyt esimerkiksi maiden rajat eivät enää ole kriittinen tekijä asiakkaiden valintamahdollisuuksiin. Verkossa on tarjolla satojen, ellei jopa tuhansien peliyhtiöiden tuotteita ja hevosurheilua pystyy seuraamaan monista eri maista.

Toinen merkittävä muutos on osittain sidoksissa digitalisaatioon ja se on asiakkaiden valintamahdollisuuksien kasvu. Tämän seurauksena asiakkaiden vaatimustaso on noussut. Menestyvän liiketoiminnan perusedellytys on ja tulee olemaan asiakaskokemus. Toimija, joka pystyy tarjoamaan parhaan asiakaskokemuksen, tulee menestymään varmasti. Rahapelialalla näyttää olevan menossa konsolidaatio, jossa muilla aloilla perinteisesti toimineet yrityksen ovat tulossa mukaan rahapelitoimintaan. Tällaisia uusia rahapelialan toimijoita on tulossa mm. media-alalta, jossa erityisesti urheilun tv-oikeuksia omistavat yhtiöt ovat jo aloittaneet tai ovat harkitsemassa rahapelitoiminnan aloittamista. Perinteiset rahapeliyhtiöt tulevat olemaan pulassa, jos asiakasdatan jättiläiset Google, Amazon ym. tulevat mukaan rahapelitoimintaan.

Kolmas merkittävä muutostrendi on vastuullisuuden merkityksen nousu. Turvallisuus ja toiminnan eettisyys ovat saaneet kuluttajien silmissä entistä suuremman merkityksen. Olemme saaneet tästä jo hieman esimakua myös Suomessa viime kesästä lähtien. Pidän mahdollisena, että jotkut rahapelialan toimijat voivat tehdä vastuullisuudesta itselleen kilpailuedun, jolla ne erottautuvat muista peliyhtiöistä ja menestyvät sen ansiosta. Pidän varmana, että vastuullisuuden laiminlyönti ainakin ajaa yhtiöt syviin vaikeuksiin.

Hevospelaaminen & kilpailutapahtumat

Paras määre kuvaamaan rahapelaamisen volyymia on pelikate, joka tarkoittaa ihmisten rahapelaamiseen häviämää rahasummaa (pelimyynti – maksetut voitot). Globaalin rahapelaamisen pelikatteen on arvioitu olevan tällä hetkellä reilut 400 000 000 000 eli 400 miljardia euroa. Tästä summasta noin 12 % tulee digitaalisista kanavista. Hevospelaamisen (ravit & laukka) globaali pelikate on noin 25 B€ eli noin 6 % koko rahapelaamisesta. Pelaamisen kasvu tulee käytännössä vain digikanavista ja näyttää siltä, että asiamiespisteissä tapahtuva myynti laskee lähes kaikkialla. Hevospelaaminen kehittyy muihin pelialueisiin nähden heikommin. Tutkimuslaitos H2GC ennustaa hevospelaamisen kasvava tulevina vuosina 0 – 1 % vauhdilla, mikä on selvästi vähemmän kuin muun rahapelitoiminnan kasvu. Hevospelaaminen menettää siis merkittävästi markkinaosuuttaan ja pelaaminen siirtyy nopeasti pois rataympäristöstä.

Ravi- ja laukkatapahtumien katsojamäärät laskevat ympäri maailmaa. Arkikisoissa ei käy enää juuri ketään. Ongelma ei ole siis pelkästään Suomessa. Katsomot ovat tavallisissa kilpailuissa sama niin Solvallassa, Vincennesissä kuin Englannin laukkaradoillakin. Tavallinen bulkkituote ei enää näytä kiinnostavan ketään. Sen sijaan suurkilpailuilla ja erityistapahtumilla näyttää menevän kohtuullisen hyvin ja katsojamäärät ovat edelleen korkealla. Televisioinnilla on ollut suuri vaikutus. Itse kilpailutapahtumat näkyvät paremmin kotisohvalle kuin paikan päällä katsomoon.

Suomen raviurheilun muutos

Suomen raviurheilun kiinnostavuus laskee. Yleisömäärät putoavat ja arkiravien katsomot ammottavat tyhjyyttään. Positiivista on kuitenkin se, että myös meillä suurtapahtumat näyttävät edelleen kiinnostavan yleisöä. Tässä yhteydessä suurtapahtuma tarkoittaa muutakin kuin Kuninkuusraveja. Valtakunnallinen suurtapahtuma on eri asia kuin paikallinen suurtapahtuma ja niille kummallekin näyttäisi olevan tilausta.

Katsojamäärien laskun lisäksi iso ongelma on hevosmäärien lasku. Hevosen omistajien määrä on laskusuunnassa, mikä on todennäköisesti sidoksissa alan yleisen suosion laskuun. Tilanne on itse asiassa aika mielenkiintoinen, koska juuri tällä hetkellä tilanne menestyvän hevosen omistajan kannalta on parempi kuin koskaan ennen. Palkintotaso on korkealla ja hevosen on helppo päästä mukaan kilpailuihin. Alan tulevaisuuden haasteet tietysti ovat todellisia ja harmaalta näyttävä tulevaisuus ymmärrettävästi vähentää hevosen omistamisen kiinnostavuutta.

Rahapelaamisen suosio on ollut viime vuosina lievässä laskussa. Uuden koko pelitoimintaa hoitavan Veikkauksen pelikate on laskenut yhtiön koko kolmivuotisen toiminnan ajan. Osa vähentyneestä pelaamisesta näyttää siirtyneen ulkomaisille peliyhtiöille. Ravipelaamisen suosio on laskenut jopa enemmän kuin muun rahapelaamisen. Ravipelien osuus ennen uuden Veikkauksen perustamista kokorahapelaamisesta oli lähellä neljää prosenttia, mutta nyt se on enää reilut 3 %. Näyttää siltä, että ravipelit eivät ole kiinnostava tuoteryhmä tilanteessa, jossa asiakas saa kaikki mahdolliset rahapelituotteet yhdeltä luukulta.

Raviurheilun mahdollisuudet muutoksessa

Avainkysymys on, miten raviurheilu pystyy vastaamaan yleisiin kulutustrendeihin. Raviurheilu on osa viihteen ja vapaa-ajan markkinaa. Valintoja ei tehdä siis pelkästään rahapelaamisen sisällä vaan myös muiden viihdykkeiden välillä. Käytänkö torstai-illan katsomalla Lahden raveja vai kenties katsomalla jääkiekon liigaottelua paikan päällä tai tv:n välityksellä vai menenkö vaimon kanssa elokuviin jne.

Pitkän tähtäimen tärkein tehtävä on raviurheilun yleisen hyväksyttävyyden kasvattaminen. Tätä varten tarvitaan aktiivista näkyvyyden ja tiedottamisen lisäämistä. Tätä tehtävää varten on terävöitettävä viestinnän kärkeä. Mitä ala haluaa itsestään kertoa? Mikä on se kuva, jonka haluamme alan ulkopuolisille kertoa? Moni alan harrastaja on esittänyt kritiikkiä siitä, että raviurheilua on markkinoitu liikaa rahapelaamisen kautta. Mielestäni tämä on ollut menneinä vuosina oikea valinta, koska alan rahoitus on tullut hyvin pitkälle ravipelien tuotosta ja hevosen omistajien rahoista. Nyt alan rahoitus ei ole suoraan kytköksissä ravipelien volyymiin, joten muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Yksi ratkaisu viestinnän ja markkinoinnin kärjeksi voisi olla hevonen, mutta erottuuko se silloin riittävästi esimerkiksi ratsastuksesta? Oli valinta mikä tahansa, sen tulee olla uskottava!

Raviurheilun haasteena on ollut alan sisäinen erimielisyys. Tästä on päästävä eroon! Ei ole olemassa ratkaisuja, jotka miellyttävät kaikkia. On kuitenkin uskallettava tehdä valintoja ja luotettava siihen, että viime kädessä alan parempi yleinen tulevaisuus hyödyttää lopulta kaikkia, vaikka lyhyellä tähtäimellä hyödyt ja haitat jakaantunevat epätasaisesti. ”Oma pesä” on saatava kuntoon, koska muuten ei voida tehdä uskottavaa viestintää ja markkinointia ulkopuolisille.

Digitalisaatio on alue, jossa Suomen raviurheilu ja erityisesti ravipelaaminen on onnistunut hyvin. Digitaalisten kanavien osuus ravipelaamisessa on paljon suurempi kuin muilla pelialueille. Suomen Hippos on myös ansiokkaasti kehittänyt digitaalisia järjestelmiään ja informaation osalta tilanne näyttää hyvältä. Ongelmana ovat reaaliaikaiset digitaaliset palvelut itse tapahtuman aikana. Raviurheilu ei sovi kovin hyvin vedonlyönnissä suosiota kasvattavaan live-pelaamiseen. Ravilähdön aikana tapahtuvaa livepelaamista ei ole vielä edes testattu ja sen mahdollisuudet näyttävät huolestuttavan pieniltä. Asiakas ei myöskään saa juuri mitään reaaliaikaista palvelua ravitapahtuman aikana. Tapahtumaa ennen ja sen jälkeen digitaalisia kanavia voi hyödyntää, mutta mikä tukisi katsojakokemusta kotisohvilla ja paikan päällä raviradoilla?

Ravialan on ymmärrettävä, että asiakas on kuningas (& kuningatar)! Ketkä sitten ovat raviurheilun ydinasiakkaat, joita pitäisi palvella parhaiten? On pääkohderyhmä ”suuri yleisö”, nykyiset aktiiviset asiakkaat vai kenties lajien harrastajat eli ”tallialueen väki”? Näiden ryhmien tarpeet ovat hyvin erilaiset ja ne vaativat erilaisia toimenpiteitä, joita kaikkia ei voida toteuttaa yhtä aikaa. Suuri yleisö on kriittistä, jos ala haluaa saada uusia harrastajia. Nykyiset asiakkaat puolestaan ovat kriittisiä tässä ja nyt, koska alan rahat tulevat tältä ryhmältä. Lajin urheilijat puolestaan ovat kriittinen ryhmä, jotta ravitoimintaa yleensä on olemassa. Avaintekijä on joka tapauksessa ymmärtää, mitkä tekijät millekin asiakasryhmälle ovat tärkeimpiä tekijöitä.

Onko raviradoilla enää tulevaisuutta? Kuten jo aiemmin totesin, niin bulkkituote ei kiinnosta enää juuri ketään. Ratojen on kehitettävä asiakkaille elämyksiä ja viihdettä, jotakin erityistä, joka on syynä saapua paikan päälle ravikilpailuihin. On selvää, että kaikki ravitapahtumat eivät voi olla erityistapahtumia. Mielestäni ravikilpailuja tulisi uskaltaa profiloida nykyistä voimakkaammin. Ratojen tulisi hakea itselleen erottuvaa roolia ja keskittyä joihin tiettyihin tapahtumiin ja tehdä niistä nykyistä suurempia. Ravipelitoimintaa varten tarvitaan vähintään yksi urheilullisesti kiinnostava ravitapahtuma per päivä, mutta kaikkien näiden kilpailujen ei tarvitse yrittää olla spesiaalitapahtuma yleisölle. Raviratojen ja ravikilpailujen osalta olisi myös syytä erottaa nykyistä selvemmin ravipelaamista varten järjestettävät kilpailut ja raviharrastamista varten järjestettävät ravit.

Vastuullisuus tai itse asiassa sen puute on tekijä, jolla raviurheilu voi menettää enemmän kuin voittaa. Alan kannalta on kriittistä, että hevosten kohtelu sekä radalla että valmennuksessa on kunnossa. Media on tämä päivänä yhä julmempi ja negatiiviset asiat saavat helposti laajaa julkisuuttaa. Tämän vuoksi on kaikkien alan harrastajien etu, ettei raviurheilu anna aihetta negatiiviseen julkisuuteen. Esimerkkinä ehdottaisin, että Suomessa harkittaisiin Norjan mallista piiskan käytön kieltämistä.

Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Muutos on saatava kuitenkin käyntiin saman tien. Eteneminen voi tapahtua pienin mutta suunnitelluin askelin. Nyt ei ole enää aikaa odotella!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s